The Red Devils | ZZ Top

15
/ Jul
Saturday
2017

The Red Devils | ZZ Top

Location
Peer | BE
Venue
Bluesfestival Peer

**** Dutch only ***

Kon u uw ogen ook nauwelijks geloven, toen we deze toppers aankondigden? We moesten onszelf ook een paar keer in de arm knijpen, maar het is waar: de enige echte -en dus niet de voetballende Belgen met dezelfde roepnaam- Red Devils zijn te gast in Peer.

Ze mogen dan al ruim twintig jaar geleden officieel gestopt zijn, het bloed blijkt ook hier te kruipen waar het niet kan gaan en dus werd er op geregelde tijdstippen op maandagavond toch nog gespeeld.

Producer Rick Rubin, een regelmatige gast op de maandagavonden in de King King Club -hij producete ook hun “King King” album- bracht, jaren voor The Rolling Stones hun terugkeer naar hun roots zouden maken, The Red Devils en Mick Jagger al samen in de studio voor een sessie waarin ruim twintig nummers opgenomen werden. Slechts eentje daarvan, “Checkin’ Up On My Baby” werd officieel uitgebracht en de rest werd voer voor bootlegverzamelaars.
Later riep Rubin The Red Devils nogmaals naar de studio, deze keer om wijlen Johnny Cash te begeleiden. De neerslag daarvan, kan u op de “Unearthed”-box van Cash beluisteren.

Dat soort dingen werkt de mythevorming natuurlijk in de hand en vandaag, een kwart eeuw na de al genoemde King King-plaat, zijn de Devils weer onderweg.Natuurlijk niet meer met wijlen Lester Butler, maar wel met Pieter van der Pluijm, alias Big Pete, een jongeman die de mondharmonica ter hand nam, nadat hij de originele Red Devils aan het werk zag in de jaren ’90. De oude getrouwen Bill Bateman, Paul Size en Johnny Ray Bartel tekenen present en ook Mike Flanigin, die vroeger al eens meespeelde, maar later naar de groep van Jimmie Vaughan ging, speelt mee ten dans.

De formule is niet gewijzigd, al zijn de koks niet meer dezelfden van toen: Amerikaanse, gruizige, zompige rock, opgesierd met Nederlandse jeugdige aanpak: dat geeft een heerlijk brouwsel en wij zijn wàt trots dat we u dat mogen serveren!